Waarom het beoefenen van yoga zo goed is; de feiten

Vorig jaar kampten maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. Dat is ongeveer 17% van de Nederlandse beroepsbevolking, oftewel 1 op de 6 werknemers.

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat het gemiddelde aantal dagen stress-gerelateerd verzuim van 24 dagen in 2015 gestegen is naar 30 dagen in 2019. Een dag verzuim kost een werkgever gemiddeld €250. Bij langdurig uitval van bijvoorbeeld 8 maanden kunnen die kosten oplopen tot zo’n €60.000. Dat is dan nog zonder de kosten voor vervangend personeel. Op jaarbasis kost dit het Nederlandse bedrijfsleven 1,8 miljard euro.

Bronnen:
TNO en Burnoutpoli

Yoga heeft een bewezen positief effect op het welzijn van uw werknemers. Hieronder een aantal onderzoeken om dit te onderbouwen:


Verminderen van stress

Stress is één van de grootste oorzaken van ziekteverzuim op dit moment. Langdurige stress kan leiden tot depressie en burn-out. Onderzoeken hebben aangetoond dat yoga onze fight or flight modus deactiveert en het stress hormoon Cortisol in ons lichaam omlaag brengt. (1) Verbeterde concentratie

We worden dagelijks op zoveel verschillende manieren geprikkeld, dat het soms lastig is om je op één ding te focussen. Recent onderzoek door de Universiteit van Californië toont aan dat een mindfulness training van slechts twee weken al effect heeft op het geheugen en het concentratievermogen. 


Yoga helpt tegen chronische pijn

Yoga helpt tegen chronische pijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van de National Institutes of Health (NIH). Chronische pijn komt voor in vele vormen. Je kunt hierbij denken aan lichamelijk pijn zoals rugklachten, maar ook mentaal komt deze pijn voor. Denk hierbij aan bijvoorbeeld depressie en angststoornissen. Pijn staat in relatie met de hoeveelheid grijze massa die we hebben. Het onderzoek laat namelijk zien dat de grijze massa van de hersenen afneemt bij een grote mate aan chronische pijn. Volgens het onderzoek kun je door Yoga te beoefenen de afname van de grijze massa stoppen, en zelfs weer laten toenemen! Yoga en hoge bloeddruk

Volgens onderzoeken heeft éen op de drie Nederlanders van 30 t/m 70 jaar een verhoogde bloeddruk (2). Deze studies tonen aan dat het regelmatig beoefenen van yoga ingezet kan worden om de bloeddruk te verlagen.


Wat kan Zensez voor uw bedrijf betekenen?

Vraag een gratis intake aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de
mogelijkheden te bespreken.